Skip to main content Irena Nauta

Mijn Blokfluit

voorplaatje blokfluit

Maart 2024

Irena Nauta 2D

Inhoud:

  • Hoe zit mijn instrument in elkaar?
  • 3 voorwaarden van het instrument.
  • plaatjescollectie
  • Frequentie
  • Geluidvolumes meten
  • Filmpje blokfluit
Hoe zit mijn instrument in elkaar?

Ik had een idee om een blokfluit te maken. Zelf speel ik dwarsfluit, dus ik vond dit wel een leuke opdracht. Ik pakte mijn gereedschap, en begon. Eerst had ik een lange gele pvc-buis afgesneden met een zaagbeugel. Toen had ik met de zaagbeugel een stuk van de helft van de buis afgesneden. Ik had een stukje hout afgeschuurd, op de meting van de buis, zodat het houtje precies in de buis past. Ik had een kleiner stukje buis afgesneden, en daar een snee ik gemaakt. Daardoor kon ik het stukje uitrekken, en plaatste ik het op de langere buis. Door het stukje hout kwam er geen lucht aan de onderkant, en zou je een fluit toon krijgen. Maar ik moest nog gaatjes maken. De eerste twee gaatjes heb ik met een boor geboord, maar de rest heb ik met een spijker en hamer gemaakt. De gaatjes waren iets te klein, dus ik ging de gaatjes nog groter boren. Het probleem was wel dat er nog lucht onder het stukje hout onderdoor kwam. Dus de klank was niet heel zuiver. Eerst wou ik houtlijm eronder doen, maar dan zou dat misschien in mijn mond komen, dus heb ik gekauwde kauwgom onder het houtje gedaan. Toen was de klank veel zuiverder. Ik ging via de online oscilloscoop de laagste en hoogste frequentie meten, en daarna via een app het hardste en zachtste geluid (decibel) van mijn instrument.

3 voorwaarden van het instrument.

Ik heb aan de 3 voorwaarden voldaan van mijn instrument, want mijn blokfluit maakt hoge en lage klanken. Ook kan mijn instrument hard en zacht spelen. Eerst was er een soort blazerig geluid door ruimte onder het houtje, maar dat heb ik afgesloten met kauwgom. Ook waren de gaatjes voor de klanken eerst te klein. Ik had daarna met een boor grotere gaatjes geboord. Wel zijn de lage klanken minder zuiver dan de hoge klanken, maar de hoogste klanken zijn wel zuiver.

grafiek hoogste frequentie (afbeeldingen van linksboven naar rechtsboven, naar linksonder naar rechtsonder)

Afb 1: gereedschap die ik heb gebruikt

Afb 2: Ik heb het kleinere stukje buis om het lange stuk heen gedaan.

afb 6: Hier kan je zien dat er veel ruimte onder het houtje zat.

Afb 5: hier heb ik de kauwgom onder het houtje geplakt voor een zuiverdere toon.

Frequentie

Hoogste frequentie:
grafiek hoogste frequentie

De golf was: 850 µs
850 µs = 0,85 ms = 0,00085 s
Frequentie in aantal Herz = 1 / lengte golf
Frequentie = 1 / 0,00085 = 1176 Hz

Laagste frequentie:
grafiek laagste frequentie

De golf was: 1200 µs
1200 µs = 1,2 ms = 0,0012 s
Frequentie in aantal Herz = 1 / lengte golf
Frequentie = 1 / 0,0012 = 833 Hz

Geluidvolumes instrument

Het hardste en het zachtste geluid van je instrument: Eerst had ik gekalibreerd, met de stofzuiger, en daarna ging ik het zachtste en hardste geluid van mijn instrument meten.

Hardste geluid:
hardste decibel
Zachtste geluid:
grafiek hardste decibel blokfuit

Filmpje geluid blokfluit:

Eerlijk gezegd vond ik het geluid iets minder zuiver dan ik wou, maar verder zijn de eerste paar tonen wel zuiverder dan als ik alle gaatjes ingedrukt hou.

Einde 😊

Ik heb (met hulp van mijn vader) zelf geleerd hoe ik deze website kan bijwerken met behulp van git, zie hier de uitleg daarvan.